Salam Pembuka Bicara

Selasa, 17 November 2009

Pesanan untuk Lidah

1-Rasulullah menemui kaum yang menggunting lidahnya sendiri

2-Sebuah lubang kecil keluar darinya binatang yang besar dan cuba masuk kembali tetapi tidak boleh

3-melihat kaum yang berkuku tembaga menggaru muka dan dada mereka.Merekalah kaum yang suka makan daging mausia iaitu dengan mengumpat mereka.

4-melihat kaum yang dikoyakkan punggungnya lalu disuruh mereka memakannya secara paksa.Itulah gambaran orang suka mencaci orang lain

5-Melihat malaikat memegang manusia,dan ditangannya ada penyangkut lalu disangkutkan di pipi kanan orang tersebut.Itulah gambaran seksaan orang yang suka menyebar fitnah.

Allah Taala berfirman: ( Wahai orang2 yang beriman,janganlah sesuatu puak dari kaum lelaki mencemuh dan merendah-rendahkan lelaki lain,kerana harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain,kerana harus permuan yang dicemuh itu lebih baik daripada mereka,dan janganlah sesetengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain,dan janganlah pula kamu memanggil-manggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk.Larangan-larangan tersebut menjadikan orang yang melakukannya menjadi fasik,maka amatlah buruknya sebutan nama fasik kepada seseorang sesudah dia beriman dan ingatlah,sesiapa yang tidak bertaubat dari perbuatan fasiknya,maka merekalah orang2 yang zalim...)


:-kekasihku Ya Rasulullah..
Syeikh Maqari' Hj. Othman Bin Hamzah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
Tanah Merah, Kelantan Darul Naim, Malaysia
Telah dilahirkan tanggal 16 Jun 1990,di Tanah Merah... Graduan,dari Universiti Mu'tah,Jordan,pengkhususan dalam bidang Feqh Wa Usul.. Sekadar perkongsian,dari hatiku,yang amat membutuhkan keredhaan dariNya,dan restu dari kekasihNya,SAW.. Semoga kita tergolong daripada hamba2Nya yang beriman dan beramal soleh.. Amiin... Ya Robb,Ente Maqsudi,Ridhoka Matlubi...