Salam Pembuka Bicara

Jumaat, 9 April 2010

::Perginya seorang::


Bismillahi,wassolatu wassalam 'ala Rasulillah,wa 'ala alihi wasohbhihi ajma'in..

terbuka hati hari ini,tuk 'metek' keyboard,setelah agak lama menyepikan diri dari meng'update' blog nie..

Telah bersabda Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم:-
Sesungguhnya Allah tidaklah mencabut ilmu dengan (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) hamba-hambaNya. Tetapi Allah Ta’ala menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim-ulama sehingga apabila tidak tertinggal satu orang alimpun, manusia akan menjadikan pemimpin-pemimpin dari orang-orang yang bodoh, maka tatkala mereka ditanya (tentang masalah agama), lalu mereka akan berfatwa tanpa ilmu, akhirnya mereka sesat dan menyesatkan. (Hadits riwayat al-Bukhari, Muslim, at-Tirmidhi dan Ibn Majah)..

إنا لله وإنا إليه راجعون

kembalinya ke Rahmatullah Baqiyyatus Salaf Wa Sayyidul Khalaf al-Quthub al-Imam al-Allamah al-Habib Abdul Qadir bin Ahmad bin ‘Abdurrahman as-Saqqaf (1331/1911 – 1431/2010)..

Wafatnya Al'Alim Al-'allamah AlHabib tanggal 4 April 2010,di Jeddah pada umur 100 tahun...Sayyiduna Abu Darda رضي الله عنه berkata:
Aku mendengar Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم bersabda (maksudnya): Sesiapa yang pergi di pagi hari kerana inginkan ilmu dan untuk mempelajarinya semata-mata kerana Allah Ta’ala, nescaya Allah Ta’ala akan membukakan baginya satu pintu menuju syurgaNya, para malaikat membentangkan sayapnya untuknya dan demikian juga ikan-ikan dilaut. Kelebihan orang yang alim itu ke atas orang yang abid apalah seumpama kelebihan bulan purnama ke atas sekecil-kecil bintang dilangit. Para ulama itu adalah pewaris Nabi. Sesungguhnya Nabi tidak mewariskan wang dinar dan tidak juga wang dirham, tetapi mereka mewariskan ilmu. Sesiapa yang mengambil ilmu maka dia telah mengambil habuannya yang amat bernilai. Oleh itu matinya seorang yang alim adalah satu musibah yang sukar digantikan dan satu kepincangan yang susah ditutupi. Ini adalah umpama bintang yang hilang sirna (diantara bintang-bintang). Sesungguhnya matinya satu kabilah adalah lebih ringan musibahnya berbanding matinya seorang yang alim. [Hadits riwayat Abu Daud, at-Tirmidhi, Ibn Majah dan al-Baihaqi]

::semoga kesinambungan perjuangan al'alim 'allamah alhabib yang diwarisi dari Sayyiduna Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم akan terus terpancar di muka bumi::

untuk rujukan :-
1- http://al-fanshuri-kenaliulama.blogspot.com/2010/04/baqiyatus-salaf-wa-sayyidul-khalaf-al.html
2- http://www.alhabibomar.com/NewsItem.aspx?SectionID=2&RefID=119

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mengenai Saya

Foto saya
Tanah Merah, Kelantan Darul Naim, Malaysia
Telah dilahirkan tanggal 16 Jun 1990,di Tanah Merah... Graduan,dari Universiti Mu'tah,Jordan,pengkhususan dalam bidang Feqh Wa Usul.. Sekadar perkongsian,dari hatiku,yang amat membutuhkan keredhaan dariNya,dan restu dari kekasihNya,SAW.. Semoga kita tergolong daripada hamba2Nya yang beriman dan beramal soleh.. Amiin... Ya Robb,Ente Maqsudi,Ridhoka Matlubi...